Over ons


Effective Giving is een community van vermogensfondsen en filantropen. Samen leren we hoe we onze unieke middelen op de meest effectieve manier in kunnen te zetten, om maximaal bij te dragen aan een betere wereld.

Je hebt, als vermogensfonds of filantroop (grote gever), als doel de wereld zo veel mogelijk te verbeteren met de beperkte middelen die je hebt. Maar dat is op z’n zachtst gezegd best lastig.

Welke grants hebben enorm veel impact, en welke weinig of geen? Hoe maak je de best mogelijke keuzes, in een wereld met zoveel diverse problemen en enthousiaste wereldverbeteraars?

 

Doel van Effective Giving

Effective Giving is opgericht omdat onze community gelooft dat wij veel meer kunnen doen om maximaal bij te dragen aan een betere wereld.

Ons doel is om samen de effectiviteit van filantropie te bevorderen. Dat doen we door het bewustzijn te vergroten over de grote gaten die er zitten tussen de effectiviteit van verschillende geef-opties. Ook bieden we toegang tot (wetenschappelijke) kennis en frameworks. Zo kunnen we samen kritischer en rationeler nadenken en discussiëren over impactvolle filantropie.

 

Prioriteren en vergelijken onmogelijk? Wij gaan de uitdaging aan!

Lang werd gezegd dat het onmogelijk zou zijn om grip te krijgen op de impact van een grant, en deze impact vervolgens ook nog te vergelijken met de impact van een andere grant. Nog steeds is deze ‘alle problemen zijn even belangrijk’ manier van denken dominant in filantropieland.

Gelukkig is er enorm veel vooruitgang geboekt in het gebruiken van wetenschappelijk gedegen methodieken om de impact van sociale initiatieven te meten. Daarnaast zijn er frameworks ontwikkeld die, met behulp van data, helpen om effectiever te geven.

 

Geen perfecte keuzes

Het is onmogelijk perfecte keuzes te maken. Wij zijn echter een groep mensen die ervan overtuigd zijn dat er enorm veel vooruitgang te boeken is wanneer we samen kritisch nadenken en onze besluiten nemen op basis van expliciete prioriteringen en data.

En voor de bevooroordeelde lezer: Nee, dit betekent niet dat we allemaal malarianetten moeten financieren.

 

Impact investing

In onze community zit tevens een club mensen die verschillende vormen van kapitaal inzetten om de wereld te verbeteren. Lees hier hoe onze gedachten zich ontwikkelen over de toepasbaarheid van Effective Giving-denken op impact investing.

 

Doe je mee?

Onze community bestaat uit de grotere vermogensfondsen en filantropen (die vanaf € 200.000 per jaar geven). We nodigen zelf potentiële community members uit om mee te doen met onze Mini Masters. Geïnteresseerden kunnen zich wel aanmelden voor onze Masterclass. Ook kun je ons tegenkomen op diverse conferenties en events.

We zijn natuurlijk nauw betrokken bij de rest van de sector (kleinere filantropen, adviseurs, professionals in de sector) en de praktijk van het goed doen (NGO’s, social entrepreneurs, internationale partijen). Adviseurs bieden we in 2018 ook een Masterclass aan. We delen alle kennis natuurlijk open en kosteloos met de sector. Zo kan iedereen, ongeacht zijn geefbedrag of positie, daar gebruik van maken.