Hoe geef ik effectief?


De kern van effectief geven is je te committeren aan de bewuste keuze maximaal bij te willen dragen aan een betere wereld. Simpel gezegd betekent dit dat je probeert te realiseren dat jouw middelen maximaal veel bijdragen aan het oplossen van een belangrijk probleem.

 

Je hoeft je als vermogensfonds of filantroop vaak aan niemand te verantwoorden. Je zult bijna nooit van iemand horen dat je het beter kunt doen. Daarom geloven wij dat het van essentieel belang is zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor het resultaat van jouw donaties.

Effectief geven is in theorie simpel, maar niet altijd makkelijk uit te voeren in de praktijk. Het vergt een enorme discipline om het hart, de emotie en de drijfveer achter de motivatie om überhaupt te geven, te combineren met het hoofd, om weloverwogen keuzes te kunnen maken die uiteindelijk zorgen voor meer impact.

De eerste stap is dus een denkproces ingaan van kritische zelfreflectie en ‘continuous learning’.

 

EG Circular Process

 

1. Reflectie
Op basis van (wetenschappelijke) kennis, data en de effective giving prioriteringsframeworks reflecteer je kritisch op de manier waarop jij jouw unieke middelen (financieel/overige), op dit moment, inzet om een maximale bijdrage te kunnen leveren aan een betere wereld.

 

2. Actie
Je zet wat volgens jou op dit moment de meest effectieve strategie is om in actie. Ondertussen blijf je leren, door op zoek te gaan en open te staan voor nieuwe kennis en inzichten.

 

3. Evaluatie
Op basis van de bereikte resultaten en nieuwe kennis evalueer je op gezette tijden of (1) stand houdt, en indien nodig pas je (1) aan.

 

Samen met de Effective Giving community delen we een aantal basisprincipes, die wij gebruiken in dit (gezamenlijke) denkproces. Lees verder >>

 

Samen leren

Samen leren: dat is in essentie wat de Effective Giving community doet. Filantropen en vermogensfondsen in onze community gaan samen het hierboven omschreven denkproces in als eerste stap in hun reis naar effectief geven. Hierbij gebruiken zij een aantal basisprincipes. De meesten van ons zijn tot de community toegetreden door deel te nemen aan de Mini Masters. Wil je eerst meer leren over Effective Giving? Meld je dan aan voor onze Masterclass.